Horký život bez horčíka
Až sedemdesiat percent mužov má v tele nízke hladiny horčíka a častá konzumácia kávy nie je zďaleka jediný blokátor horčíka. V čreve sa nestrebáva ani pri konzumácii alkoholu, cukrov a najmä nezdravých tukov, ktoré zvyšujú potrebu horčíka až šesťnásobne! S vysokým príjmom tukov stúpa aj hladina cholesterolu, ktorá bez horčíka neklesne.
Deficit horčíka môžete pocítiť aj tak, že vám búši srdce, alebo bije nepravidelne.
Kamarát béčko
Pri nedostatku vitamínov B1, B2a B6sa vstrebávanie horčíka zásadne zníži. Preto tieto vitamíny je potrebné užívať spolu. Najmä u ľudí, ktorí pociťujú chronickú únavu, stres, bolesti hlavy či vyčerpanie. Už samotné užívanie vitamínov Bé pôsobí proti týmto stavom a s horčíkom sa dopĺňajú. Sedemdesiat percent horčíka je v organizme uložený v kostiach. Jeho dostatok v strave je dôležitý pre ich stavbu, správnu činnosť a regeneráciu svalov a prispieva aj k zdravým zubom. Preto nedostatok horčíka upozorní na seba nepríjemnými svalovými kŕčmi. Bolesti najmä v lýtkach vás môžu zastihnúť v noci počas spánku, ale aj ráno pri vstávaní z postele. Ak je vinníkom, stačí ho dlhodobejšie dopĺňať a príznaky zmiznú. Pozitívne vplyvy má aj pri liečbe prostaty a vysokého krvného tlaku. Dostatok tohto minerálu je prevenciou srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtí Slovákov.
Zdravá rada
Zvlášť by ste si mali príjem horčíka ustrážiť, ak pracujete manuálne alebo pod stresom, mávate časté migrény, trpíte depresiami. Mnohým ženám odstraňuje problémy s predmenštruačným syndrómom.
Chytil vás kŕč?
Pri pohybovej aktivite:
– ak vás chytí kŕč pri cvičení, prestaňte robiť danú aktivitu a snažte sa o natiahnutie svalu. Po odznení kŕču sa k danému cviku nevracajte, mohol by sa objaviť opäť,
– nepodceňujte strečing.
Nočné kŕče uvoľní teplý zábal uterákom, alebo masáž.
– V chodidlách: pomáha masáž
– V lýtku: protiťah vykonáte pomalým pritlačením päty
– V stehne: zaujmite polohu, pri ktorej sa sval natiahne.
Odporúčaná denná dávka horčíka je 300 mg denne – nachádza sa v orechoch, strukovinách, celozrnnej múke, bulgure, tmavej listovej zelenine, v čokoláde či kakau bez cukru.